Az orvos válaszol

warning: Creating default object from empty value in /web/fly2/szekytarsasag.hu/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.
Munkahelyi szűrővizsgálat során magasabb vércukorértéket találtak nálam. Kell-e egyéb vizsgálatokat végezni, vagy most már biztosan cukorbeteg vagyok? – kérdezi aggódó olvasónk.
A diagnózist ezek alapján egyértelműen felállítani nem lehet. Ha csak egy minimálisan emelkedett értékről van szó, el kell végezni az ún. terheléses vércukor vizsgálatot. Azt is tudnunk kellene, hogy észlelte-e a cukorbetegség klasszikus tüneteit: fogyás, sok folyadék fogyasztása, viszkető bőr, fáradékonyság, rossz közérzet, esetleg látászavar. A lelettel mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki az előzmények kikérdezése után a szükséges kiegészítő vizsgálatokat elvégzi. 

  Amennyiben bebizonyosodik a diagnózis, akkor sem kell elkeserednie, hiszen megfelelő életmóddal, diétával, esetleg gyógyszerszedéssel ez a krónikus anyagcsere betegség jól kezelhető, és a betegek teljes értékű életet élhetnek. Mint minden más kóros állapot esetén a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében fontos az időben felállított diagnózis és a betegség súlyosságának megfelelő kezelés. Ezért szükséges, hogy legalább 2 évente mindenki ellenőriztesse vércukor és koleszterin értékeit, melyre egyrészt a háziorvosoknál, másrészt a lakóhelyeken szerveződő időszakos szűrővizsgálatokon nyílik lehetőség.
Dr. Léderer Imre belgyógyász háziorvos

Olvasói kérdés: Gyakran kínoz féloldali fejfájás. Többféle gyógyszert kipróbáltam, de hatástalannak bizonyultak. Hová forduljak?
Önnek bizonyára migrénje van. Ez rohamokban jelentkező, rendszerint féloldali, lüktető fejfájás, melyet ál­ta­lában „előjelző” tünetek /pl. hányás, hányinger, látászavar, fénykerülés stb./vezetnek be. A tünetek változatosak, de ugyanannál a betegnél a roham általában hasonló lefolyású. Kialakulásában öröklődési tényezők is szerepet játszhatnak, erre utal a családi halmozódás.
Mindenképpen ajánlatos az egyéb, fejfájást okozó betegségek /pl. magas vérnyomás, szemnyomás fokozódás, a nyaki gerincoszlop betegsége, agydaganat stb./ kizárása. Ezt ideggyógyászati és szemészeti szakrendelésen teheti meg. Amennyiben panaszai valóban migrénes eredetűek, több gyógyszer is jó hatású lehet. A klasszikus fájdalomcsillapítókon (Algopyrin, Aspirin, Quarelin, stb.) túl pl. an­tidepresszánsok, vagy a vérnyomás csökkentésében bevált egyes gyógyszerek. Vannak speciális, kimondottan a migrénes roham megelőzésében illetve megszüntetésében használt szerek. Ezek azonban már vénykötelesek .A panaszok tartós fennállása esetén eredményes lehet un. fejfájás-ambulancia felkeresése. Mindehhez kérje ideggyógyász segítségét. Mielőbbi panaszmentességet kívánok.
Dr. Léderer Imre belgyógyász háziorvos