Meghívó: „Csodák az önálló Pestszentimre neve alatt” - Pándy Tamás előadása (2011. szeptember 15. - 18 óra)

„Csodák az önálló Pestszentimre neve alatt”
címmel Pándy Tamás előadást tart a
Házasságkötő Díszteremben (Pestszentlőrinc, Városház utca 16.)
2011. szeptember 15-én, csütörtökön 18.00 órai kezdettel.
 
A mai Pestszentimre 1930-ban vált el Soroksártól, és kezdte meg önálló nagyközségi életét. Végre saját maguk dönthették el, mit szeretnének fejleszteni, milyen településen szeretnének élni. Az akkor itt élt emberek nevezték a „csodák éveinek” a 30-as éveket, és a háborút megelőző pár évet. Talán nem is volt megalapozatlan az elnevezés, mert valóban ugrásszerű fejlődésen ment keresztül a község. Ekkor teljesedett ki az egyházak szerepe, kultúrházaik ekkor nyitották meg kapuikat, egyházi szervezeteik tömegbázisokká váltak, felszentelték a katolikus templomot. Ekkorra lett kész az Ady utcai iskola, a Címer utcai óvoda, létesült a mozipalota, nyitott a strand, kiépült a Nagykőrösi út, megindult a buszközlekedés, végállomássá vált Pestszentimre vasúti állomás.

Villanyvilágítás feledtette a petróleumlámpák büdösét. Polgári iskola fogadta tanulóit. Szülőotthonban adhattak új életet az anyák csecsemőjüknek. Szeretetházak fogadták be az időseket. Kegyelettel vehettek búcsút az elhaltaktól az új temetőben. Ezekben az években alakították ki a Hősök terét, avatták fel az I. világháborús Hősök Emlékművét, vagy az emeletes gyógyszertárat, s folytathatnánk a sort.
 

A II. világháború utáni újjáépítés is a „csoda” kategóriába esik, mert ha nem is sikerült visszavarázsolni a Pestszentimre – kertváros korábbi szépségét, de döntően sikerült begyógyítani a háborús sebesüléseket. Társadalmi- (roham)munkával megépítik Budapest háború utáni első új villamosvonalát a legendás 40-est.
Az előadás ezekről és további „csodákról” ad számot az utókornak.
 
Budapest – Pestszentimre, 2011. augusztus 18.
 
Pándy Tamás (06-70-220-3771; pandy.tamas@gmail.com)

 
Tags: