Nosztalgiavonat fut be Pestszentimrére a 120. évfordulóra!

 2009. szeptember 27-én, vasárnap délelőtt az imrei nagyállomáson ünnepeljük a lajosmizsei vasútvonal és a pestszentimrei vasútállomás üzembehelyezésének 120. évfordulóját a XVIII. kerület szeptemberi rendezvényeinek sorában!
 
 
Nosztalgiavonat német utasai a pestszentimrei állomáson várják a beérkező ellenvonatot 2001-ben. (Fotó: Szekeres János)

A központi ünnepség műsorában fellép a Dohnányi Ernő Zeneiskola fúvószenekara, a Szenczi-Molnár Albert Református Általános Iskola, a Vezér utcai Gyöngyszem Óvoda.
 
Az eseményt támogatja a XVIII. kerületi Önkormányzat, a lajosmizsei vonal településeinek önkormányzatai, a helyi vállalkozók, civil szervezetek és nagyon sokan mások.
 
A 120. évforduló központi ünnepségének fénypontja a
424-es gőzmozdony vontatta
nosztalgiavonat érkezése lesz.
 
A lajosmizsei vasútvonalat és a vasút menti települések állomásépületeit 1889-ben helyezték üzembe, így az idén, 2009-ben van a MÁV lajosmizsei vonalának és a Pestszentimre állomásépület átadásának 120. évfordulója. Erre készülve, 2007-ben a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság kezdeményezésére és szervezésében a MÁV anyagi támogatásával két imrei vállalkozó, Pásztor József és Perge László önköltségi áron elvégezte az épület külső felújítását. A feltárás eredményeképpen az állomás jelenlegi színezése a lehető legjobban hasonlít az eredeti festéshez. A Széky Társaság a felújítást követően elhatározta, hogy a 120. évforduló alkalmából egy emléktáblát fog elhelyezni az újszerű állapotú állomásépület falán. Annál is inkább kezdeményezte ezt a lehetőséget, mert ez az épület még eredeti, egyidős a 120 éve megnyitott lajosmizsei vonallal, ugyanis a gyáli állomásépület kivételével a többi, eredeti vonali vasútállomás az idők során lebontásra, vagy teljes átalakításra került. Az emléktábla ötletét a MÁV Zrt. és dr. Mester László polgármester jónak tartotta és a tábla felavatásával kapcsolatos ünnepi megemlékezést is támogatta.
 
A pestszentimrei (akkor még Soroksárpéteri) vasútállomás a ’900-as évek elején – az ún. „Muki” mozdonnyal. (Pándy Árpád Pestszentimre Gyűjtemény)
 
A lajosmizsei vasútvonal a több, mint egy évszázados működése során fontos összekötő kapocsként szolgált a vonal mellett lévő települések és Budapest közötti személy-, illetve teherforgalommal. A pestszentimrei ünnepség érdekességét egy gőzmozdonyos nosztalgia szerelvény, amely korabeli – felújított párnázott és fapados kocsikból áll majd – emelné, ezért a Széky Társaság megszervezte a vonatszerelvény indítását a Nyugati pályaudvarról Imrére. Ha már „elindul a vonat”, akkor felmerült az a további ötlet, hogy a pestszentimrei 120 éves megemlékezést ki kellene terjeszteni a vasút mellett fekvő további településekre is. Ezt a javaslatot az önkormányzatok jól fogadták, anyagilag támogatják, így a nosztalgia vonat egészen Lajosmizséig fog közlekedni és az útközben lévő állomásokon szintén ünnepi fogadásokat szerveznek a települések.
Nosztalgiavonat 2009. VI. 27-én a Balaton északi partján. (forrás: www.mavnosztalgia.hu)

 
A központi ünnepség 2009. szeptember 27, vasárnap délelőtt kezdődik a pestszentimrei vasúti „nagy” állomáson. Beszédet mond dr. Mester László polgármester, illetve a MÁV Zrt. illetékes vezetője. Pándy Tamás, a Széky Társaság elnöke a 120 évből villant fel részleteket. Ugyanők leplezik le az emléktáblát is. A programban szerepel még vasúti kiállítás-megnyitó, kiadvány-ismertető, korabeli ruhák bemutatása, fényképezés a nosztalgiavonattal, alkalmi postahivatal – emlékbélyegzéssel, emléklap – kiadványvásárlási lehetőség, stb.


A 120. évforduló megünneplése megmutatta az önkormányzatok, imrei civil szervezetek összefogását egy közös ügy érdekében, amely jó például szolgálhat majd hasonló megmozdulások szervezésénél.

A Széky Társaság mindenkit szívesen lát az évfordulós megemlékezésen és a nosztalgia vonat utasai között. A korlátozott számú, különleges nosztalgiajegyek árusítását augusztus 19-én az imrei utcabálon kezdi meg a Társaság. Augusztus 21-étől vásárolhatók még jegyek 2500 forintos áron az alábbi helyszíneken:
Budapesten:
- MÁV Nosztalgia Kft. boltja, Nyugati pu., 10. vágány,
- Floppy-ház (1188 Bp. Dózsa György út 19/A.),
- Luka boltkastély (1188 Bp. Kisfaludy u. 35/C.),
- Pestszentimrei Közösségi Ház (1188 Bp. Vasút u. 48.).
Ócsán: a vasútállomáson. 
A többi érintett településen: a polgármesteri hivatalokban.
(Amennyiben a fenti helyszíneken nem tudna már jegyhez jutni, kérjük hívja a Széky Társaságot a 291-97-57-es telefonon, vagy 06-70-220-3771-es mobilon.)


A jegyek a Bp-Nyugati-Lajosmizse útvonalon és vissza érvényesek, elajándékozhatók, bárkire átruházhatók. Egy felnőttel egy 10 év alatti gyermek ingyen utazhat!

A helyi ünnepségek programjáról bővebb információval az érintett települések polgármesteri hivatalai tudnak szolgálni. A nosztalgiavonat pontos menetrendjét külön cikkben közöljük!)


Utazzunk vissza az időben – nosztalgiázzunk a híres 424-essel!
Tags: