A hulladékgyűjtő konténerek lennének Pestszentimre új jelképei?

Egyik vonattal érkező ismerősöm tette fel a címben leírt kérdést, amikor elé mentem az állomásra. A szelektív hulladékgyűjtő konténerek látványára, így fakadt ki: „ki helyeztethette ide ezeket a szeméttárolókat?” Mivel én sem tudtam a döntnök nevét, hát ráhagyva, csak annyit jegyeztem meg, hogy mi is tiltakoztunk már ellene. Azt csak most teszem hozzá – most is csak halkan –, hogy eredmény nélkül. Bízom benne, hogy az itt élő városrészi önkormányzat tagjai nap, mint nap láthatják a rossz hely-választás problémáit és előbb-utóbb meghaladja a tűrési ingerküszöbüket.
A Széky Társaság több fórumon kezdeményezte a konténerek kb. 150 méterrel hátrább helyezését. Ott – az állomás kerítése után, a Perge Épker kerítése mellett – egy szélesebb forgalmi sávval öblösödik ki a Vasút utca. Ezen a helyen a konténerek mellett nyugodtan leállhat az az autós, aki elhozta például a műanyag flakonokat és a Vasút utcai forgalom mindenfajta zavarása nélkül telepakolhatja a sár­ga konténert. A tele konténerek elszállításakor sem bénulna meg az utca forgalma, mert van hely a darus autó melletti elhaladásra. Nem állhat elő az a sokszor látott veszélyes helyzet, hogy a vasúti síneken kell megállnia a kocsiknak, mert a Vasút utcába kanyarodó és megállni kényszerülő autó a Nagykőrösi útig feltorlasztja a kocsisort.

A relatíve látvány-tervezett színes konténerek „szépsége” sem kötelező, hogy a pestszentimrei városközpont kiinduló pontjában tündököljön. (A szinte állandóan mellette látható szeméthalmazról nem is szólva). Ha ugyanis sokáig így marad valóban jelképpé, Imre címerébe kívánkozó szimbólummá válik. Reméljük, hogy ezt is sikerül majd megszüntettetnünk, mint az évekig aládúcolt Nemes utcai házat.

Tags: