Újabb iskolaösszevonás? - A Táncsics iskola betagosítása?

A Kastélydombi iskola és az Ady utcai iskola összevonásának hullámai még el sem ültek, máris újabb indulatokat kavar az az elképzelés, hogy a Táncsics utcai iskola is tagozódjon be a Kastélydombi iskola égisze alá. A tanári karokkal és az igazgatókkal együtt mi sem értjük milyen óriási megtakarítás származna abból, ha megspórolna az önkormányzat egy igazgatói fizetést. Bonyolult és bürokratikus világunkban sokszor még az az egy igazgató is kevés nemhogy „fél”, vagy „harmad” vezető lássa el a döntés feladatát. Az igazgatótól mentes intézmények mindig azt fogják érezni, hogy hátrányt szenvednek, fejlődésük háttérbe szorul, csak az igazgató „anyaiskolája” lép előbbre.
A Táncsics iskola esetében még érthetetlenebb az elképzelés, hiszen körzetükben épül a Szélső utcai lakópark, amely megannyi új iskolás gyerekkel bővíti az eddigi igényeket, valamint a rebesgetett – Soroksár területén építendő – lakótelep is az iskolától 60 méterre valósulna meg. Ez az az iskola, amely az iskolabuszon kívül tömegközlekedéssel ellátatlan területen fekszik, közel 1 kilométeres gyalogtúrával közelíthető csak meg. Körzethatára is kilométerekkel jellemezhető. Épp ezért az intézmény inkább kiemelt támogatást kellene kapjon, hogy ne körzeten kívül akarják vinni a szülők a gyerekeiket. A tanárok számára is vonzóbbá – elérhetőbbé kéne tenni az intézményt. A minőségi követelmények fenntartása még egy agilis igazgatóval is komoly feladat, nemhogy vezető nélkül.

  Csak érdekes összehasonlítás, hogy az elmúlt években a kerületi iskolabezárási tervezetekben kizárólag az imrei Podhorszki János Általános Iskolában valósult meg az önkormányzati iskola bezárása. Most is Imrén fogalmazódott meg terv egy hármas iskolai összevonásról – kilométeres távolságokban egymástól. Lőrincen pár méterre lévő iskolák esetében fel sem merült a közös vezetés kérdése, s persze ezzel nem az ottani tanítási struktúrába kívánunk belekontárkodni, csak az imrei oktatás nem éppen rózsás helyzetét féltjük, mert ugyanolyan értékűnek képzeljük el, mint a kerület másik részénél. Reméljük, hogy a kerület vezetése azonos értékűnek ítéli a kerületi iskolák jövőbeni fejlesztését Pestszentimrén is.

Tags: