Az orvos válaszol - Cukorbetegség

Munkahelyi szűrővizsgálat során magasabb vércukorértéket találtak nálam. Kell-e egyéb vizsgálatokat végezni, vagy most már biztosan cukorbeteg vagyok? – kérdezi aggódó olvasónk.
A diagnózist ezek alapján egyértelműen felállítani nem lehet. Ha csak egy minimálisan emelkedett értékről van szó, el kell végezni az ún. terheléses vércukor vizsgálatot. Azt is tudnunk kellene, hogy észlelte-e a cukorbetegség klasszikus tüneteit: fogyás, sok folyadék fogyasztása, viszkető bőr, fáradékonyság, rossz közérzet, esetleg látászavar. A lelettel mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki az előzmények kikérdezése után a szükséges kiegészítő vizsgálatokat elvégzi. 

  Amennyiben bebizonyosodik a diagnózis, akkor sem kell elkeserednie, hiszen megfelelő életmóddal, diétával, esetleg gyógyszerszedéssel ez a krónikus anyagcsere betegség jól kezelhető, és a betegek teljes értékű életet élhetnek. Mint minden más kóros állapot esetén a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében fontos az időben felállított diagnózis és a betegség súlyosságának megfelelő kezelés. Ezért szükséges, hogy legalább 2 évente mindenki ellenőriztesse vércukor és koleszterin értékeit, melyre egyrészt a háziorvosoknál, másrészt a lakóhelyeken szerveződő időszakos szűrővizsgálatokon nyílik lehetőség.
Dr. Léderer Imre belgyógyász háziorvos