Javaslatok Pestszentimre központjának fejlesztésére

Kedvenc örökzöld témámra – ami a jelek szerint még nagyon sokáig napirenden lesz – Imre központi részének szépítésére gondolok állandóan.
A „Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság” már sok fórumon hangoztatta, írta leveleiben a polgármestenek, hogy Pestszentimre központi részét széppé, egy EU-s fővároshoz méltóvá kell átalakítani. Egy ilyen irányú felvetésre, javaslatra, illene reagálni – mert közvetlen válaszokat ugyan nem kaptunk – de azért Imre fejlesztése az utóbbi években kétségtelenül megindult.
Közös gondolkodással ki kell alakítanunk egy olyan imrei városközpontot, amely szép, élhető, praktikus és amellett finanszírozható. Mert ha végigmegyünk ma a Nemes utcán, rögtön ott a negatív valóság. Imre főutcája jelenleg elhanyagolt, gondozatlan, rendezetlen, még egy eldugott vidéki település is szégyellhetné.
A Széky Társaság többször javasolta, javasolja, hogy a központi részen fektessenek le díszkő burkolatú járdát, tetszetős virágtartókkal – benne gondozott virágokkal.
Hívják fel a Plusz üzletlánc vezetőségét az imrei bolt külsejének, parkolójának rendbehozatalára. Legyen Imre központja este is vonzó, létesítsenek díszkivilágítást.
Az imreiek változást szeretnének, mert az emberi környezet elhanyagolása, a hivatalos és civil nemtörődömség már kétségbe ejtő Imrén. Utcáink szemetesek, koszosak, az imrei erdők elhanyagoltak, lelkiismeretlen emberek, zugvállalkozók szemétlerakónak használják.
A Nagykőrösi úton este nehezen lehet a piac előtt álló zöldséges teherautóktól közlekedni. Nem is beszélve a rengeteg út menti szemétről, a kisállomással szembeni romokról. Hiába tiltakoztunk, hivatkoztunk az ígért garanciákra, az a terület már Soroksárhoz tartozik, és ott jól jön a bevétel, a haszon, de a hátrány és kellemetlenség Pestszentimrét érinti. Ilyen tekintetben sincs szolidaritás a széthúzó fővárosi kerületek között. Ideje lenne itt is rendet tenni.

Létezik már a kerületi Önkormányzat részeként működő Pestszentimre Városrészi Önkormányzat, amelynek sok más között a fenti feladatokat kellene felvállalnia. Kérdés, hogy eddig mit tettek, vagy mit szándékoznak tenni Pest­szent­imre központjának elfogadhatóvá tétele érdekében. Javasolnám, hogy tegye fel mindenki az erre vonatkozó konkrét kérdéseit saját önkormányzati képviselőjének, manapság már hivatalosan is illik megfelelő időn belül választ adni a választóknak.

Tags: