Kell nekünk a Lidl! - Kell nekünk a Lidl?

Mint, ahogy a címben sem tudtunk eldönteni melyik írásjellel zárjuk a bevezető sorokat, úgy az imrei lakosság sem tudja kell-e neki ez az áruház, vagy sem. Mindenesetre furcsa eljárás egy kereskedelmi cégtől, hogy a telkek felvásárlása után kezd érdeklődni az önkormányzatnál, hogy befogadják-e?
Aki még nem ismerné a történetet, röviden annyit kell tudni, hogy a Lidl cég telek és házvásárlásokba fogott a Nagykőrösi út és Bocskai utcákban a Felleg és Eke utcák között. A középpontot az egykori Tsz-iroda, Nagykőrösi út 36. szám alatti épülete adta, e köré szervezték a leendő üzletnek helyet adó ingatlanokat. Midőn már több ingatlannal rendelkeztek felkeresték az önkormányzatot, s közölték üzletnyitási szándékukat. Az önkormányzatban nem fogadhatták őket kitörő lelkesedéssel, mert béraláírás-gyűjtőket alkalmazva házról házra jártak és agitálták az imrei lakosokat a támogató aláírásuk megadására. A lakossági kérdésekre nem tudtak válaszolni, hisz nem idevalósiak voltak. „Itt tessék aláírni, hogy legyen olcsó üzletük, a kérdéseket majd meg fogják oldani” – mondták több helyen is. Mik is ezek a kérdések:
- Hogyan oldják meg a Nagykőrösi úttal a kapcsolatot? Mert jelenleg is a kritikus határon van a forgalom, azaz bármi nemű újabb forgalom-növekedés teljesen járhatatlanná tenné.
- Beletartozik-e a Nagykőrösi – Eke utca – vasúti átjáró lámpásítása, egy kanyarodó sáv kiépítése a tervekbe, mert ugye e nélkül nincs kiágazási lehetőség az új üzlet felé?
- Mi lesz a Bocskai utca lakóival, akik eddig egy relatíve csendes utcában laktak, mivel kárpótolja őket a cég a teherforgalom ugrásszerű megemelkedéséért?
- Végiggondolták-e az imrei lakosok által üzemeltetett ún. kis boltok további sorsát? Több család kerülhet az „utcára”, mint amennyi alkalmazásra kerülne az új üzletben? (Mert ugye azt semmi nem írja elő, hogy csak helyiek jussanak alkalmazáshoz).
- Többen idegenkednek attól is, hogy ebben az áruházláncban csak elvétve található magyar áru.
- Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Széky Társaság Intéző Bizottságának egyik tagja perig jutó „vitába” keveredett a céggel az ígéretek betartásával kapcsolatban.
Viszont el kell ismerni, hogy a kis boltokhoz képest sok terméket olcsóbban tudják adni és ez sokak pénztárcájához közelebb hozza a befogadhatóságot. S arról sem szabad elfelejtkezni – amit hangoztattak a béraláíratók is –, hogy az imrei lakosok (főleg a Kossuth Ferenc-telepen élők) gyalog érhetik el a boltot nagyobb forgalmú utak keresztezése nélkül. Ez döntően az idős, kerekes bevásárlókosaras ún. „bevásárlótúristákat” jelenti.
Az önkormányzat sem foglalt még állást, hogy eltörli-e az erre a területre érvényes lakóövezeti besorolást.

Szóval ezek után Önöknek kell eldönteni kell-e ez a bevásárlóközpont a forgalmas Nagykőrösi út mellé, vagy esetleg máshová. Vagy egy másik – esetleg olcsóbb – áruházlánc nyisson üzletet Pestszentimre olyan helyén, ahol jobban beilleszthető a lakókörnyezetbe, mindenkor megőrizve az imrei kertvárosi jelleget, nyugalmat. Vagy pedig elfogadják a Lidl által ígérteket.

Tags: