A Cséry-telepi szennyvíziszap-komposztáló

A hírek szerint a kerületi Önkormányzat rendkívüli ülésen megerősítette az 5 évvel korábbi döntését a komposztáló üzem megépítéséről. A továbbiakhoz kérném megjegyezni ezt a dátumot, mert ez fontos tényező, ugyanis egy 2003. augusztus 26-án a PIK-ben megtartott lakossági fórumon – népgyűlésen – vetették fel a megépítésről hozott döntést és Vajda Pál akkori főpolgármester helyettessel igyekeztek meggyőzni az összegyűlteket az Imrére hozandó fejlesztésekkel és a komposztáló üzem modern technikával ellátott működése miatti veszélytelenségről.
A közelmúltban az Önkormányzat a lakosság képviselőjének komposztáló-ellenes véleményét meghallgatva is úgy döntött, hogy egyes önkormányzati képviselők által e kérdésben javasolt népszavazást nem hagyja jóvá és megerősítette előző döntését. Méltányolható csökönyössége a következőkön alapul: Önkormányzatunk ígéretet kapott a Fővárosi Önkormányzattól a kerületben – természetesen Pest­szentimrén is – a csatornázási munkálatok felgyorsítására, a Cséry-telep területének rekultivációjára, az ún. külső kerületi körút imrei szakaszának megépítésére, stb. Egyébként a kerületi Önkormányzat a Cséry-telep környékét a Nagykőrösi útig eladta a fővárosi Önkormányzatnak, mellyel időközben állítólag megkötötték a komposztáló megépítéséhez szükséges szerződéseket. A projektet az Európai Unió kohéziós alapjából 65%-ban, a magyar állam 20% és a Főv. Önkormányzat 15%-ban finanszírozza.
Ez röviden azt jelenti, hogy a komposztáló megépítését önkormányzati részről lefutottnak kell tekinteni, különben a szerződések felmondása miatt állítólag több milliárd forintra tehető kártérítési kötelezettség keletkezik, amely csődbe vinné a kerület költségvetést. Ha ezeket a kártérítési költségeket ráterhelnék a kerület lakosságára akkor az is beláthatatlan problémákat okozna. Elég ijesztő perspektíva, de kérdés, hogy ez megtehető-e egy ilyen esetben?
Azonban a fenti, szilárdnak látszó érvelés sok sebtől „bűzlik”. Magyarország az EU tagja lett és így kötelezően vonatkozik rá minden EU-s előírás, elv, joganyag.
Ennek pedig egyik alapszabálya a demokrácia erősítése, a demokratikus döntések meghozatala és a lakosság aktív részvétele ebben a demokrácia folyamatban. Ez azt is jelenti, hogy az érintett lakosság akarata ellenében az EU vonakodik minden projekttámogatástól. Csak meg ne tudják a komposztáló üzem megépítéséhez vezető antidemokratikus eljárást! Ennek a 2003-as népgyűlésnek a rendelkezésre álló hanganyagában nem sikerült fellelni, hogy az érintett imrei lakosság beleegyezett volna a komposztáló megépítésébe. Arról nem is beszélve, hogy ez környezetszennyező és gazdaságtalan, mert a Csepelről idehordott iszap, és az ország másik részéből idefuvarozott hozzákeverendő növényi komposzt anyag, valamint a kész komposzt elszállításából évente több ezer nehézgépjármű légszennyezése, zaj és por ártalma, valamint az úttest és az út melletti házak jelentős károsodása következik, s vajon ez mennyibe kerül?
Vizsgálták-e, hogy a szennyvíziszapból származó komposzt a benne maradó nehézfémek miatt alkalmas-e egyáltalán mezőgazdasági felhasználásra, vagy milyen hatása van a talajvízre az Imrén tárolt komposztnak?
Egy ilyen komposztáló működésére ígért bűzmentesség is csak illúzió, ez sehol nincs így, miért lenne egyedül nálunk az.
Amikor végre Pestszentimre megszabadult a Cséry-telepen égő szemétbűztől, akkor az Önkormányzat jóvoltából kapnánk újra egy másik bűzforrást.
A gazdaságossági logika azt követelné meg, hogy az iszap feldolgozása ott történjen, ahol keletkezik. Ezzel nem keletkezne még egy másik helyen bűzártalom, nem lenne szükség havi több ezer 10-20 tonnás nehézgépjármű közlekedtetésére.
Ennek a vizsgálata, kombinálva az említett antidemokratikus eljárással már nem biztos, hogy kiállná az EU próbáját. A lakóingatlanok értékcsökkenéséről, a várható nagy forgalomnövekedésről most nem is beszéltem.

Az előzőekben leírt két szemben álló érvcsomag értelmezését mindenkinek a saját értékelésére bíznám, azonban hasznos lenne, ha mindenki a saját önkormányzati képviselőjével közölné véleményét.

Tags: