Írások, Történetek

warning: Creating default object from empty value in /web/fly2/szekytarsasag.hu/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.
A hírek szerint a kerületi Önkormányzat rendkívüli ülésen megerősítette az 5 évvel korábbi döntését a komposztáló üzem megépítéséről. A továbbiakhoz kérném megjegyezni ezt a dátumot, mert ez fontos tényező, ugyanis egy 2003. augusztus 26-án a PIK-ben megtartott lakossági fórumon – népgyűlésen – vetették fel a megépítésről hozott döntést és Vajda Pál akkori főpolgármester helyettessel igyekeztek meggyőzni az összegyűlteket az Imrére hozandó fejlesztésekkel és a komposztáló üzem modern technikával ellátott működése miatti veszélytelenségről.
A közelmúltban az Önkormányzat a lakosság képviselőjének komposztáló-ellenes véleményét meghallgatva is úgy döntött, hogy egyes önkormányzati képviselők által e kérdésben javasolt népszavazást nem hagyja jóvá és megerősítette előző döntését. Méltányolható csökönyössége a következőkön alapul: Önkormányzatunk ígéretet kapott a Fővárosi Önkormányzattól a kerületben – természetesen Pest­szentimrén is – a csatornázási munkálatok felgyorsítására, a Cséry-telep területének rekultivációjára, az ún. külső kerületi körút imrei szakaszának megépítésére, stb. Egyébként a kerületi Önkormányzat a Cséry-telep környékét a Nagykőrösi útig eladta a fővárosi Önkormányzatnak, mellyel időközben állítólag megkötötték a komposztáló megépítéséhez szükséges szerződéseket. A projektet az Európai Unió kohéziós alapjából 65%-ban, a magyar állam 20% és a Főv. Önkormányzat 15%-ban finanszírozza.
Ez röviden azt jelenti, hogy a komposztáló megépítését önkormányzati részről lefutottnak kell tekinteni, különben a szerződések felmondása miatt állítólag több milliárd forintra tehető kártérítési kötelezettség keletkezik, amely csődbe vinné a kerület költségvetést. Ha ezeket a kártérítési költségeket ráterhelnék a kerület lakosságára akkor az is beláthatatlan problémákat okozna. Elég ijesztő perspektíva, de kérdés, hogy ez megtehető-e egy ilyen esetben?
Mint, ahogy a címben sem tudtunk eldönteni melyik írásjellel zárjuk a bevezető sorokat, úgy az imrei lakosság sem tudja kell-e neki ez az áruház, vagy sem. Mindenesetre furcsa eljárás egy kereskedelmi cégtől, hogy a telkek felvásárlása után kezd érdeklődni az önkormányzatnál, hogy befogadják-e?
Kedvenc örökzöld témámra – ami a jelek szerint még nagyon sokáig napirenden lesz – Imre központi részének szépítésére gondolok állandóan.
A „Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság” már sok fórumon hangoztatta, írta leveleiben a polgármestenek, hogy Pestszentimre központi részét széppé, egy EU-s fővároshoz méltóvá kell átalakítani. Egy ilyen irányú felvetésre, javaslatra, illene reagálni – mert közvetlen válaszokat ugyan nem kaptunk – de azért Imre fejlesztése az utóbbi években kétségtelenül megindult.
Közös gondolkodással ki kell alakítanunk egy olyan imrei városközpontot, amely szép, élhető, praktikus és amellett finanszírozható. Mert ha végigmegyünk ma a Nemes utcán, rögtön ott a negatív valóság. Imre főutcája jelenleg elhanyagolt, gondozatlan, rendezetlen, még egy eldugott vidéki település is szégyellhetné.
Már többször írtam arról, hogy Pestszentimre központjának fő közlekedési útja, a 2x1,5 sávos Nemes utca kijelöletlen, illetve láthatatlanra kopott festésű gyalogátkelőhelyei nagymértékben balesetveszélyesek. Tekintettel arra, hogy állítólag ezek felújítása a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik, kerületünk Önkormányzata tehetetlenül széttárva óvó karját, erre hivatkozik. Ez kétségtelenül a legolcsóbb megoldás: ebben a végletekig leszűkített költségvetési helyzetben, még meg is lehetne érteni, ha nem emberéletekről lenne szó! Megengedhetetlen, hogy pl. a posta és a Plusz bolt között, vagy az Ady utca sarkán csak balesetveszélyt kockáztatva lehet átrohanni, ha éppen nem jönnek arra nagy sebességgel autók. Csakhogy legtöbbször jönnek. Akkor is, ha valaki éppen a vélt gyalogos átkelőhelyen igyekszik át a túloldalra, ilyenkor persze több lehetőség is áll rendelkezésére: ugrik egy nagyot előre, vagy visszarohan és vár még 5-10 percet az atlétikai gyakorlat megismétlésére. Igaz, láttam már olyat is, hogy az autó megállt az átkelő előtt, ilyenkor fékcsikorgatás és a hátsók káromkodása hallik.
Munkahelyi szűrővizsgálat során magasabb vércukorértéket találtak nálam. Kell-e egyéb vizsgálatokat végezni, vagy most már biztosan cukorbeteg vagyok? – kérdezi aggódó olvasónk.
A diagnózist ezek alapján egyértelműen felállítani nem lehet. Ha csak egy minimálisan emelkedett értékről van szó, el kell végezni az ún. terheléses vércukor vizsgálatot. Azt is tudnunk kellene, hogy észlelte-e a cukorbetegség klasszikus tüneteit: fogyás, sok folyadék fogyasztása, viszkető bőr, fáradékonyság, rossz közérzet, esetleg látászavar. A lelettel mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki az előzmények kikérdezése után a szükséges kiegészítő vizsgálatokat elvégzi. 

  Amennyiben bebizonyosodik a diagnózis, akkor sem kell elkeserednie, hiszen megfelelő életmóddal, diétával, esetleg gyógyszerszedéssel ez a krónikus anyagcsere betegség jól kezelhető, és a betegek teljes értékű életet élhetnek. Mint minden más kóros állapot esetén a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében fontos az időben felállított diagnózis és a betegség súlyosságának megfelelő kezelés. Ezért szükséges, hogy legalább 2 évente mindenki ellenőriztesse vércukor és koleszterin értékeit, melyre egyrészt a háziorvosoknál, másrészt a lakóhelyeken szerveződő időszakos szűrővizsgálatokon nyílik lehetőség.
Dr. Léderer Imre belgyógyász háziorvos